Η πόλη

της Πάτρας

Η Πάτρα είναι πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πολύ σημαντικά μνημεία, γνωστά σε όλο τον κόσμο όπως η αρχαία Ολυμπία, Δελφοί, Επίδαυρος, Μυκήνες, βρίσκονται κοντά στην πόλη. Είναι μια ζωντανή πόλη με πληθυσμό 250.000 κατοίκων που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα μιας σύγχρονης πόλης με τη γοητεία μιας πόλης με πολύ μεγάλη ιστορία από τον 3ο π.Χ. αιώνα. Η προκυμαία, οι όμορφες πλατείες και πολλά παραδοσιακά και νεοκλασικά κτίρια αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη. Η Πάτρα είναι χτισμένη κάτω από τη σκιά ενός βυζαντινού κάστρου, που στέκεται πάνω σε ένα λόφο πάνω από την πόλη. Τα ονόματα πολλών γειτονιών εξακολουθούν να έχουν το ίδιο όνομα από την αρχαιότητα που θυμίζουν μια ιστορία και δόξα της πόλης.

Η Πάτρα είναι ένα σημαντικό λιμάνι για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο στο σύνολό της και θεωρείται πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση. Η νέα γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που συνδέει την Πάτρα με την ηπειρωτική Ελλάδα, το νέο λιμάνι, αλλάζει σημαντικά την πόλη και το περιβάλλον. Ο ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα σε λιγότερο από 2 ώρες με το αυτοκίνητο. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο βοηθώντας την πόλη να καθορίσει τον χαρακτήρα της στις αρχές του 21ου αιώνα.

Πολιτιστικές δραστηριότητες

Κάθε εποχή πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα το Διεθνές Θερινό Φεστιβάλ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για το ετήσιο καρναβάλι της, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο συμβαίνει στην περίοδο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Περπάτημα στην πόλη

Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε και να απολαύσετε την Πάτρα. Καθώς οι αποστάσεις είναι σύντομες. Πεζόδρομοι, όμορφες πλατείες, μικρά μαγαζιά, καφετέριες και ταβέρνες προσκαλούν κάποιον να περιπλανηθεί και να απολαύσει την ατμόσφαιρα.

Το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας είναι ένα παλιό ιδιωτικό σπίτι δίπλα στην πλατεία Όλγας. Εκτίθενται έργα τέχνης ολόκληρης της αρχαίας ιστορίας της Πάτρας. Χαρακτηριστικό όλων είναι το μαρμάρινο αντίγραφο της Παρθένου Αθηνάς του Φειδία, τρία πρωτότυπα γλυπτά, από τον ναό της Τρικλαρίας Άρτεμις, που αντιπροσωπεύει τους πολέμους της Αμαζώνος, ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει μουσικά και αθλητικά γεγονότα, πήλινα αντικείμενα, μέταλλο και άλλα αντικείμενα όλα χαρακτηριστικά της ιστορικής περιόδου της ιστορίας της πόλης, επιτύμβια ευρήματα από την Ελληνιστική περίοδο και εξαιρετική επιλογή ρωμαϊκής γυάλινης επιφάνειας. Υπάρχουν επίσης το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο και το Μουσείο Τύπου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη και η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζονται στο ίδιο κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Το Δημοτικό Θέατρο του Απόλλωνα είναι ένα μέρος για παραστάσεις, καθώς και για συναυλίες. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ernst Ziller, που βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία

Το παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο λειτουργεί ως πολιτιστικός πολυχώρος από την αποκατάστασή του.

Τα Ψηλά Αλώνια είναι μια όμορφη ευρύχωρη πλατεία με φοίνικες, πολλές υπαίθριες καφετέριες και το άγαλμα του Παλαιού Πατρών Γερμανού – ηγετικό στοιχείο του αγώνα του έθνους κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα.

Στο τέλος της Αγ. Νικολάου, ανεβείτε τα σκαλιά και επισκεφθείτε το Κάστρο, ένα μέρος γεμάτο από την ομίχλη μύθων και λαογραφικών παραμυθιών.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Μπορείτε επίσης να πάτε στο Δασσύλιον, ένα μικρό πευκοδάσος με θέα στην πόλη, με καφετέρια-εστιατόριο όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης, του λιμανιού και του κόλπου της Πάτρας, ειδικά το απόγευμα κάτω από ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Λίγα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης.

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, η οποία είναι η μεγαλύτερη και ομορφότερη εκκλησία στα Βαλκάνια.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας βρίσκεται στη γωνία της Νέας Εθνικής Οδού Πάτρας-Αθηνών και της οδού Αρέθας. Χτισμένο σε έκταση 28.000 τ.μ., με 8.000μ2 εσωτερικούς χώρους, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας. Η περιοχή γύρω από το μουσείο αποτελείται από μια πισίνα 500μ², ένα γυαλιστερό μεταλλικό θόλο και πράσινο. Φιλοξενεί συλλογές για την ιστορία της Πάτρας και τη γύρω περιοχή από προϊστορική μέχρι τέλος της ρωμαϊκής εποχής. Το μουσείο έχει τρία κύρια θεματικά τμήματα: την ιδιωτική ζωή, τη δημόσια ζωή και τη νεκρόπολη.

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το οινοποιείο Achaia Clauss, σε ένα ειδυλλιακό μέρος με πολλούς αμπελώνες, παραγωγούς του διάσημου κρασιού «Μαυροδάφνη».

Οι καθημερινές πολύχρωμες υπαίθριες αγορές σε διάφορα μέρη της πόλης προσφέρουν συγκομιδή φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Αντλήθηκαν πληροφορίες για την Πάτρα από : www.upatras.gr

Η δυνατότητα για ημερήσιες εκδρομές είναι πολλές και ποικίλες τοποθεσίες όπως η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Επιδαύρος, οι Μυκήνες και τα νησιά Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, καθώς και πολλά παραθαλάσσια θέρετρα.

Μεταφορές

Ο χώρος στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας είναι σπάνια εύκολος και μπορεί συχνά να είναι προκαλεί πονοκέφαλο. Για να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας, έχετε την επιλογή μεταξύ στάθμευσης στο δρόμο ή σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Απαγορεύεται αυστηρά η διπλή στάθμευση, η στάθμευση σε απογερευμένες ζώνες και στους χώρους που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες ή για παραδόσεις.

Το κέντρο της Πάτρας διαθέτει ελεγχόμενη ζώνη στάθμευσης. Το κόστος είναι πραγματικά χαμηλό, αλλά το χρονικό όριο είναι επίσης περιορισμένο. Δείτε το χάρτη και τα σημεία αγοράς εισιτηρίων.

Η γέφυρα του Χαρίλαου Τρικούπη συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Πάτρα και είναι ένα σύγχρονο τεχνικό θαύμα. Από το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, όταν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας πριν από εκατό χρόνια, η Ελλάδα είχε το μεγάλο όνειρο μιας γέφυρας που διασχίζει τα 3 χλμ. του στενού Κορινθιακου Κόλπου. Το 2004, ένα μακροχρόνιο όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αποτελεί το ορόσημο του 21ου αιώνα της Ελλάδας και μέρος της καθημερινής ζωής της χώρας, που προοριζόταν να αλλάξει, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όλες οι επισκέψεις στη γέφυρα είναι ευπρόσδεκτες. Η μόνη προϋπόθεση είναι να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και λειτουργίας του Έργου. Μπορείτε να περπατήσετε στην άκρη του δρόμου από την πλευρά στην άλλη. Ωστόσο, για οποιαδήποτε επίσκεψη στο Εκθεσιακό Κέντρο της Γέφυρας, συνιστάται να έρθετε σε επαφή με την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών (Τηλ. + 30-26340-39010 & 39011 / e-mail: [email protected]) ώστε να αποφευχθεί η σύμπτωση σε ώρες / ημερομηνίες με άλλες προγραμματισμένες επισκέψεις ή δραστηριότητες.

Ταξιδεύοντας  στην Πάτρα με την πραγματικά εύκολη χρήση της εφαρμογής για τα λεωφορεία. Δείτε τις κοντινές στάσεις, τις θέσεις των λεωφορείων, τις αφίξεις ταξιδιωτικές οδηγίες, τις διαδρομές και τα νέα. Δείτε τα δρομολόγια λεωφορείων για να γνωρίζετε ακριβώς πώς θα φτάσετε οπουδήποτε στην Πάτρα.

Η εφαρμογή προσφέρεται από τον επίσημο πάροχο αστικών δημόσιων συγκοινωνιών στην πόλη της Πάτρας

Αστικο κτελ

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Υπενθύμιση άφιξης λεωφορείου
* Λήψη ειδοποίησης για την άφιξη λεωφορείου.

Προγράμματα & Αφίξεις σε πραγματικό χρόνο:
* Διαδρομές. Δείτε την θέση των λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο.
* Διαδρομές για στάσεις.

Κατεύθυνση ταξιδιού:
* Η εφαρμογή λεωφορείου PATRAS BUS βρίσκει την πλησιέστερη στάση λεωφορείου και παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις αφίξεις και τις θέσεις λεωφορείων και προτείνει την καλύτερη διαδρομή προς τον προορισμό σας.
* Επιλέξτε την αναχώρηση, τον προορισμό και την ώρα αναχώρησης ή άφιξης και λάβετε την κατεύθυνση για τη βέλτιστη διαδρομή χρησιμοποιώντας τη δημόσια συγκοινωνία (λεωφορείο).

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Πάτρας λειτουργεί καθημερινά από τις 6:23 το πρωί έως τις 23:23 το βράδυ. Συνδέει τους δύο άκρους της πόλης, από τον Άγιο Ανδρέα στο Ρίο και τον Άγιο Βασίλειο, προσφέροντας μια γρήγορη και άνετη μεταφορά παρακάμπτοντας την κίνηση της πόλης.

Σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, με ολοκληρωμένα εισιτήρια και κάρτες σε χαμηλές τιμές, η προαστιακή υπηρεσία μεταφέρει τους επιβάτες γρήγορα και οικονομικά στο Νοσοκομείο του Ρίο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών με μεταφορά στον Καστελλόκαμπο, διευκολύνοντας έτσι την καθημερινή μετακίνηση των φοιτητών και των εργαζομένων.

Συνδέοντας τα μεγάλα αστικά κέντρα με τα προάστια με τις συχνές υπηρεσίες και τις προσιτές τιμές, οι προαστιακές υπηρεσίες της TRAINOSE εξυπηρετούν τις ανάγκες μεγάλου αριθμού επιβατών και συμβάλλουν στην αποκέντρωση και αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.